Flexi

Speed test Meranie rýchlosti pripojenia do internetu.

Viete, akou rýchlosťou ste pripojení do internetu?

Rýchlosť pripojenia do internetu neznamená vždy, akou rýchlosťou ste schopní využívať služby, ktoré internet poskytuje (sťahovanie či odosielanie dát, hranie online hier, pozeranie videa, prehliadanie web stránok, online nakupovanie a pod.). Samotná rýchlosť pripojenia do internetu je len určitý predpoklad na to, aby ste mohli mať dobrý pocit z používania internetových služieb.

Rýchlosť vášho pripojenia do internetu sa dá odmerať rýchlo a jednoducho!

Rýchlosť pripojenia do internetu hovorí o tom, aká rýchla je časť vašej cesty k využívaným službám. Tá je však vo veľkej miere ovplyvnená aj "druhou stranou". Na meranie rýchlosti pripojenia do internetu slúžia špecializované webové stránky alebo aplikácie - "spídmetre" alebo tiež "merače",.

 

Pre správny výsledok merania je potrebné dodržať niekoľko zásad a vhodný postup!

Čo treba pri meraní dodržať?

  •  

  • Je dôležité mať zatvorené všetky aplikácie využívajúce internetové pripojenie, čí znižujúce výkon zariadenia, na ktorom sa meranie vykonáva.

  • Zariadenie, na ktorom sa vykonáva meranie, by malo byť pripojené k smerovaču/routeru len káblom (pripojenie cez WiFi môže výsledky skresliť).

  • Počítač nesmie byť počas merania "vyťažený" - vysoká záťaž CPU, pamäte, diskov.

  • Uistite sa, že máte aktualizovaný operačný systém a prehliadač/aplikáciu, ktorou meranie vykonávate.

  • DO a Z internetu v čase merania nesmú komunikovať žiadne iné vaše zariadenia či zariadenia vašich blízkych, inak nameriate iba zostatkovú rýchlosť.

  •  

Ako správne vykonať meranie?

  • Rýchlosť testovať na stránke https://flexinet.speedtest.net/ vo vašom prehliadači na PC.
  • Pri meraní cez mobil použiť na to určené aplikácie.

  • Merania vykonávať len na zodpovedných a relevantných meracích stránkach a serveroch.

  • Neykonávať merania na zahraničných weboch či serveroch.

  • Test opakovať aspoň 12-krát počas dňa, v rozostupoch minimálne jednu hodinu.

  • Výsledky si vhodne poznačiť aj s časom, kedy sa meranie realizovalo.

Pred meraním na iných stránkach odporúčame zvoliť merací server flexiNET (Bratislava).

Zmerať rýchlosť internetu
Vhodnú aplikáciu na meranie internetu v mobile si možete stiahnúť tu:

   

Ako správne vyhodnotiť výsledky merania?

 
  1. Je veľmi dôležité si všímať a vedieť správne interpretovať jednotky, v ktorých je zobrazený výsledok merania. Výsledky merania sa zobrazujú väčšinou v hodnotách rýchlosti kbps, Mbps a to v smere k vám (DOWNLOAD - downstream) ako aj v smere od vás (UPLOAD - upstream).

  2. Vo výsledku meraní je tiež často uvedená hodnota pre PING a/alebo JITTER.

  3. Výsledky meraní rýchlosti, ktoré ste získali, možete porovnať s informáciou o maximálnej prenosovej rýchlosti. Tá je uvedená pri každom produkte v cenníku pre download/upload, na ktorú je vaša služba technicky obmedzená.

  4. Bežne dostupná rýchlosť je rýchlosť pripojenia v rozsahu 60% až 100% maximálnej prenosovej rýchlosti, v závislosti od zariadení užívateľa, lokálnej siete užívateľa, typu a povahe dátovej komunikácie a podobne.

  5. Minimálna rýchlosť je dolná hranica bežne dostupnej rýchlosti, teda 60% maximálnej prenosovej rýchlosti.

    Neuspokojili vás výsledky meraní, alebo im nerozumiete?

    Rýchlosť pripojenia do internetu okrem nastavenia samotnej služby ovplyvňujú rôzne technické faktory ako DNS odozva, časová odozva, MTU, packet loos, agregácia, vyťaženie linky v smere k vám alebo v smere od vás a pod.. Ak teda vaše výsledky meraní rýchlosti pripojenia do internetu nie sú uspokojivé, alebo napriek postupu popísanému vyššie neviete stále ako na to, či výsledkom meraní nerozumiete - neváhajte sa skontaktovať s našou technickou podporou, ktorá je tu pre vás 7 dní v týždni.