Flexi

Rebríček najhorších hesiel Návod, ako si nastaviť silné heslo.

Rebríček najhorších hesiel + ako si nastaviť silné heslo

Obsah článku

100 najhorších hesiel na svete
     
Aké sú 3 najpopulárnejšie heslá?
     Silné heslo je zárukou bezpečnosti
     Aké taktiky používajú hackeri? 
Návod, ako si nastaviť silné heslo: 10 overených zásad 
Ako môže vyzerať bezpečné heslo?
Ako zistím, či mi ukradli heslo?
Ako ochrániť vaše heslo k sociálnym sieťam? 2 špeciálne tipy
Záver


4. decembra 2019 výskumník zaoberajúci sa bezpečnosťou objavil na internete ozajstný „poklad“: viac ako miliardu jednoduchých hesiel v nezabezpečenej online databáze. Ak si preto vytvárate jednoduché heslá, ako napríklad 123456 či qwerty, výrazne tým útočníkom uľahčujete prácu. Veď posúďte sami.


 

100 najhorších hesiel na svete


Vidíte v tomto zozname heslo, ktoré sa podobá na to vaše? Ak áno, tak je to s vašou bezpečnosťou na internete naozaj zlé. Častokrát však postačí jednoduchá zmena hesla, ktorá môže zabrániť tomu, aby sa jeden z vašich najdôležitejších údajov na internete objavil v rukách hackera.

12345 ashley maggie shopping
123456 00000 qwerty123 pepper
123456789 000000 hello joshua
test1 password1 112233 hunter
password monkey jordan ginger
12345678 livetest tigger matthew
zinch 55555 666666 abcd1234
g_czechout soccer 987654321 taylor
asdf charlie superman samantha
qwerty asdfghjkl 12345678910 whatever
1234567890 654321 summer andrew
1234567 family 1q2w3e4r5t 1qaz2wsx3edc
Aa123456. michael fitness thomas
iloveyou 123321 bailey jasmine
1234 football zxcvbnm animoto
abc123 baseball fuckyou madison
111111 q1w2e3r4t5y6 121212 987654321
123123 nicole buster 54321
dubsmash jessica butterfly flower
test purple dragon Password
princess shadow jennifer maria
qwertyuiop hannah amanda babygirl
sunshine chocolate justin lovely
BvtTest123 michelle cookie sophie
11111 daniel basketball Chegg123

Chcete vedieť, prečo ľudia nevedia vytvoriť silné heslo? Pustite si video.

 

Aké sú 3 najpopulárnejšie heslá?

  1. miesto: 123456 + rôzne varianty
  2. miesto: qwerty
  3. miesto: password (v preklade heslo)

Na snímke môžete vidieť zoznam najpopulárnejších hesiel, čas potrebný na ich prelomenie a údaj, koľkokrát boli už použité. ZDROJ: Nordpass.com

Možno to bude znieť neuveriteľne, ale ľudia takéto triviálne heslá stále používajú. Útočníci si preto na nich dokážu poriadne zgustnúť. Napríklad heslo 12345 hackeri prelomili už viac ako 23-miliónkrát.

Jednoduché heslá dokáže útočník prelomiť za menej ako sekundu. A platí to aj pre rôzne skomoleniny ľahko zapamätateľných výrazov.
 

Podľa spoločnosti NordPass nezáleží na tom, či pridáte napríklad k výrazu 123456 zopár čísel navyše (napr. 123456789). Hacker ho dokáže prelomiť skôr, ako vaše heslo vyslovíte.

Silné heslo je zárukou bezpečnosti

Ak si spočítate počet použití prvých 5 hesiel na predchádzajúcom obrázku, vyjde vám neuveriteľné číslo – viac ako 224 miliónov.

Našli ste vaše heslo v zozname najhorších alebo najpopulárnejších hesiel? V tom prípade je bezpečnosť vašich (citlivých) dát na internete ohrozená. Zvýšiť riziko napadnutia hackerom môžete ešte viac, ak rovnaké heslo používate na niekoľkých webstránkach.

Spoločnosť Microsoft prešla databázu 3 miliárd uniknutých dát a zistila šokujúcu informáciu: až 44 miliónov účtov Microsoftu používalo heslá, ktoré už boli predtým útočníkmi prelomené. Silné jedinečné heslo môže takýmto útokom predísť.

Aké taktiky používajú hackeri? 

Najjednoduchším spôsobom, ako hackeri dokážu získať vaše heslo, je jeho nákup cez tzv. temný web (pozn. angl. dark web). Ak ho však na čiernom trhu útočníci nedokážu nájsť, pravdepodobne využijú jednu z týchto 6 metód:
  
 

Návod, ako si nastaviť silné heslo: 10 overených zásad


Heslo, ktoré bude tvrdý oriešok pre hackera, nevznikne za minútu. Pohodlne sa usaďte a premýšľajte, alebo sa jednoducho inšpirujte niektorými z našich rád.

1) Používajte dlhé heslo 

Čím kratšie heslo máte, tým ľahšie sa k vášmu heslu útočník dostane. Keďže hacker sa môže pokúšať prelomiť vaše heslo rôznymi spôsobmi, odporúčame kombinovať veľké písmená, čísla aj špeciálne symboly. 

Pokúste sa vytvoriť aspoň 12-znakové heslo. Ak si vytvoríte napríklad heslo M0l#eb9QDWhyxS@d25, tak na vás bude útočník pravdepodobne krátky. 

2) Nepoužívajte čísla ani písmená v postupnosti 

Ako ste mohli vidieť v zozname najhorších hesiel, ak si zvolíte heslo typu 123456 či qwerty, stanete sa ľahkou korisťou pre hackerov. 

3) Žiadne ľahko dohľadateľné informácie 

Dátum vášho narodenia je síce heslo, ktoré budete vedieť aj o polnoci, no kyber kriminálnici si tieto informácie ľahko dohľadajú vo vašich účtoch na sociálnych sieťach. 

Medzi ďalšie takéto informácie môžu patriť: 

4) Kombinujte nesúvisiace výrazy 

Nepoužívajte slová z piesní, filmov alebo seriálov. Namiesto toho si poskladajte jedinečné heslo z troch či 4 dlhších slov. Výsledok môže byť napríklad takýto: 9SpidErscalKetobogGaN. 

5) Vyhnite sa bežným slovám 

Pre útočníka je jednoduchšie prelomiť heslo pozostávajúce z bežných slov ako z jedinečných výrazov. 
Okrem písmen kombinujte symboly a čísla alebo použite slovo s pravopisnými chybami. Čím viac nezmyselný výraz vytvoríte, tým bude vaše heslo silnejšie. Vzniknúť z toho môže niečo takéto: zahr@Tr#4x5Kos. 

6) Na uskladnenie hesiel používajte špeciálne nástroje 

Neukladajte si vaše heslá do dokumentu na pracovnej ploche v počítači. To je tá najhoršia možnosť. Využite radšej špeciálne nástroje na ukladanie prihlasovacích údajov, ako napríklad 1Password

Tieto nástroje vám umožňujú ukladať si prihlasovacie údaje k webstránkam či aplikáciám; tieto údaje sú zašifrované v digitálnom trezore, ku ktorému máte kedykoľvek prístup. Výhodou je, že aj zložitejšie (a teda bezpečnejšie) heslá môžete používať bez toho, aby ste báli, že ich zabudnete. 


Ako fungujú nástroje na uskladňovanie hesiel v praxi? Toto video vám dá odpoveď na mnohé otázky. 

7) Vytvorte si viac hesiel 

Používate pre každú aplikáciu či webstránku iba jedno heslo? Ak áno, tak zvyšujete riziko, že sa stanete obeťou kyberútoku. Vytvorte si preto silné heslá: napríklad jedno pre Facebook, druhé pre vašu mobilnú aplikáciu a tretie pre zákaznícky účet e-shopu. 

8) Zvážte ukladanie hesiel do vášho prehliadača

Hacker môže prelomiť dokonca aj heslá, ktoré si váš internetový prehliadač uložil pre prípad budúcej návštevy webu. Jeden takýto útok sa uskutočnil v roku 2016 na prehliadač Opera

Postupom času sa však webové prehliadače zdokonaľujú a plátajú „diery“, ktoré dávajú príležitosť podvodníkom uskutočniť kybernetický útok.

Príkladom dobrého zabezpečenia vašich uložených hesiel je tzv. iCloud kľúčenka:

Ak však chcete maximalizovať svoju bezpečnosť, zvážte, do ktorého prehliadača vložíte svoju dôveru (heslo).

9) Vygenerujte si silné heslo (generátor hesiel) 

Na internete existujú rôzne nástroje, ktoré vám vytvoria silné heslá na základe určitých parametrov. Ak neviete prísť so silným heslom aj napriek predchádzajúcim radám, vyskúšajte zdarma nástroje na generáciu hesiel napríklad na passwordsgenerator.net alebo passwords-generator.org.

Rebríček najhorších hesiel + ako si nastaviť silné heslo

Rôzne online nástroje vám pomôžu vytvoriť bezpečné heslá, s ktorými budú mať aj tí najskúsenejší útočníci obrovský problém. ZDROJ: passwordsgenerator.net 


10) Ďalšie overenie totožnosti (dvojfaktorová autentifikácia)

Zjednodušene, ide o dodatočné overenie totožnosti osoby. V praxi to znamená, že na prihlásenie použijete heslo a ďalší identifikátor - napríklad kód z SMS správy.

Webstránka, e-mailový klient alebo mobilná aplikácia môže dodatočne overiť vašu totožnosť týmito spôsobmi:

Ak máte možnosť využiť dvoj- alebo viacfaktorovú autentifikáciu, určite tak urobte. Bezpečnosť vašich dát a citlivých údajov tak zvýšite viac ako 10-násobne.

Ako vyzerá silné heslo?

Existuje viac možností, ako vytvoriť bezpečné heslo. Nižšie môžete vidieť príklad, ako môže vyzerať bezpečné heslo.

 

Rebríček najhorších hesiel + ako si nastaviť silné heslo

Ako môže vyzerať bezpečné heslo?

M0I#eb9QDWhyxS@d25
  • má viac ako 12 znakov

  • nepoužíva čísla ani písmená v postupnosti

  • neobsahuje informácie ako dátum narodenia či iné osobné údaje

  • nepoužíva známe výrazy


 

Ako zistím, či mi ukradli heslo?


Pomôcť môžu tieto 2 metódy:

Do bieleho poľa stačí zadať váš e-mail alebo telefónne číslo v medzinárodnom formáte a systém vám ukáže, či vaše údaje už v minulosti boli ukradnuté. ZDROJ: haveibeenpwned.com



Ak si v nastaveniach webového prehliadača Google Chrome zaškrtnete políčko Enhanced Protection, Google vás bude informovať o krádežiach vašich hesiel. ZDROJ: Google Chrome

 

Ako ochrániť vaše heslo k sociálnym sieťam? 2 špeciálne tipy


Okrem všeobecne platných tipov, ktoré sme vám dali vyššie, máme pre vás aj 2 špeciálne tipy pre bezpečnosť vašich údajov na sociálnych sieťach:

  1. Neprihlasujte sa na webstránky alebo do vašich účtov pomocou údajov zo sociálnych sietí. Hacker môže totižto ukradnuté údaje použiť na každom webe alebo v akejkoľvek aplikácii, kde na prihlásenie používate tieto údaje. Takto sa môže ľahko stať, že podvodník bude mať prístup k vášmu účtu na facebooku či instagrame.

    prihlaseniesacezgooglefacebookapple-621cc151a29ca.jpeg (1920×1080)

    Ak používate na prihlásenie tlačidlá „Pokračovať cez Google“, „Pokračovať cez Facebook“ a pod., nemusíte sa obávať toho, že vaša webstránka získa prístup k vášmu heslu. Prihlasujete sa totižto cez OAuth protokol.


    Neplatí to ale v prípade, ak sa na webstránky prihlasujete známymi tlačidla „Prihlásiť sa pomocou Facebooku alebo Google účtu.“ Ide o tzv. OAuth, alebo otvorený protokol, ktorým poskytujete webu určité informácie o vašom účte. Nie však heslo. V žiadnom prípade sa iné webstránky nedostanú k vášmu heslu.

  2.  Dávajte si pozor na nové žiadosti o priateľstvá, nových sledovateľov, kamarátov či čet. Najväčší pozor si dajte na žiadosti o priateľstvá od ľudí, ktorých už máte v zozname priateľov, a sledovateľov na Instagrame bez príspevkov. Často sa stáva, že útočník ukradne účet vášho priateľa, pošle vám žiadosť o priateľstvo a následne sa snaží vytiahnuť z vás rozličné informácie.

Ak zistíte, že sa vám niekto „nabúral“do účtu, odporúčame informovať vaše kontakty formou oznamu, resp. príspevku na konkrétnej sociálnej sieti. Prispejete tým k bezpečnosti vašich kamarátov/kontaktov.

 

Záver


Silné heslo je základ bezpečnosti nás všetkých na internete. Akonáhle sa prihlásite do vášho internet banking účtu, otvárate dvere do online sveta, ktorý sa v niečom podobá tomu reálnemu. Obsahuje (citlivé) informácie, ktoré môže ktokoľvek ukradnúť a zneužiť.

Vytvorte si preto jedinečné dlhšie heslo, ktoré nebude obsahovať bežné slová zo slovníka, a používajte nástroje na šifrovanie vašich hesiel. Jednoducho sa inšpirujte našimi 10 tipmi vyššie.


Ak vám tento článok pomohol a chcete, aby inšpiroval aj vašich kamarátov, známych či rodinu, budeme radi, ak ho budete zdieľať na sociálnych sieťach.
 

Máte otázky?

Napíšte nám a my radi Vaše otázky zodpovieme. Ak využívate naše služby, odporúčame komunikovať prostredníctvom ticketového systému v zákazníckej zóne, aby boli Vaše požiadavky riešené v kontexte Vašej zmluvy a služieb.
Viac informácii o ochrane vašich osobných údajov nájdete na web stránke / web sídle https://www.flexi.sk/osobneudaje