Flexi

11 dôvodov, prečo máte pomalý internet + návod, ako si skontrolovať jeho rýchlosť

Chcete vedieť, prečo máte pomalý internet na počítači, notebooku alebo cez Wi-Fi? Prečítajte si 11 najčastejších dôvodov, prečo nie je rýchlosť vášho internetového pripojenia taká, aká by mala byť.

Typ vášho internetového pripojenia

1) Typ vášho internetového pripojenia

Rýchly internet je v dnešnej dobe štandardom, no nie je rýchlosť ako rýchlosť. Poskytovatelia internetu vám zvyčajne dajú na výber rôzne technológie internetového pripojenia a rýchlosť sťahovania a odosielania.

Medzi najčastejšie typy technológií patria: 

  • LTE internet 
  • DSL internet 
  • optický internet 

V súčasnosti je najrýchlejším typom internetového pripojenia optický internet. Ak chcete maximálnu rýchlosť a vaša lokalita vám to umožňuje, optika je tá najlepšia možnosť. Na druhej strane ak máte napríklad DSL a nie ste spokojní s aktuálnou rýchlosťou, zvážte prechod na rýchlejší internet na tejto technológii.

Avšak nielen typ technológie má vplyv na rýchlosť internetu. Samotná rýchlosť internetu nie je kľúčová vlastnosť. Podstatnou vlastnosťou je príjemný užívateľský zážitok z používania internetu, na ktorý majú vplyv aj ďalšie faktory, ako vyladený počítač, rýchle DNS odpovede, vhodná odozva, stratovosť na linke a podobne. Je normálne, že lepší užívateľský zážitok z internetu môžete mať aj na pomalšej DSL alebo bezdrôtovej linke ako na rýchlej optickej linke.


Nevhodné umiestnenie vášho routera

2) Nevhodné umiestnenie vášho routera

Neodporúčame umiestňovať router do rohu miestnosti. Dôvod je jednoduchý: Router vysiela signál do všetkých smerov. Veľká časť vášho bezdrôtového pokrytia sa preto odosiela preč z domu alebo bytu, čo má vplyv na silu Wi-Fi signálu v niektorých častiach miestnosti.

Aby ste dosiahli čo najlepšiu rýchlosť internetu, odporúčame uložiť router do stredu rodinného domu alebo bytu do výšky 120 - 150 cm. 

Predmety v blízkosti routera

3) Predmety v blízkosti routera

Častým dôvodom pomalého internetu sú aj niektoré predmety v blízkosti routera, ktoré pôsobia ako prekážka v šírení Wi-Fi signálu. Hovoríme najmä o kove, ktorý patrí medzi materiály s najväčším vplyvom na útlm Wi-Fi signálu. 

Medzi predmety s podobným vplyvom patria: 

  • vysoký nábytok 
  • silné steny z tehál, betónu alebo kameňa 
  • zariadenia vysielajúce elektromagnetické vlny (napríklad mikrovlnná rúra) 

Problémom môžu byť taktiež tieto materiály: 

  • sklo 
  • drevo 
  • plast 

Aktualizácie a programy

4) Aktualizácie a programy

Nie je jedno, aké aktualizácie a programy bežia na pozadí. Stav vášho počítača totiž môže ovplyvniť rýchlosť vášho internetu. 

  • Aktualizácie - sú pre nás v dnešnej dobe veľmi dôležité, nakoľko často opravujú bezpečnostné chyby. Sťahovať by ste ich však mali mimo času aktívneho využívania, aby ste sa vyhli spomaleniu počítača.  
  • Programy - problémom bývajú súčasne bežiace programy, ktoré využívajú väčší objem pamäte a výkon procesora. Ak sa nahromadí dostatočný počet programov náročných na pamäť a výkon počítača, môže sa stať, že dôjde k spomaleniu vášho počítača, čo sa prejaví dlhším načítavaním programov a webstránok. 

Spyware, vírusy a rozšírenia webových prehliadačov

5) Spyware, vírusy a rozšírenia webových prehliadačov

  • Spyware - ide o škodlivý softvér, ktorého úlohou je získať citlivé dáta z vášho počítača a následne ich poslať tretej strane. Spyware napáda webový prehliadač a snaží sa prevziať kontrolu nad vaším internetovým pripojením. Tento softvér sleduje každý váš krok na internete, čo spomaľuje odozvu vášho pripojenia. Ak vás napadne niekoľko spyware softvérov súčasne a „robia si svoju prácu dobre“, môžete stratiť pripojenie úplne. 
  • Vírusy - vírus napadne váš počítač a uloží doň kód, ktorý sa bude snažiť rozmnožiť najmä prostredníctvom e-mailu. Situáciu zhoršuje fakt, že niektoré vírusy sa dokážu šíriť rýchlosťou stoviek e-mailov za minútu, čo sa odzrkadlí na výkonnosti vášho počítača a rýchlosti internetového pripojenia. 
  • Rozšírenia webových prehliadačov - tieto programy zlepšujú prácu s prehliadačom; môže ísť napríklad o špecifické prehliadanie dokumentov. Niektoré rozšírenia však môžu spomaliť váš internet, a preto v prípade podozrenia ich odporúčame vypnúť. 

Príliš veľa pripojených zariadení

6) Príliš veľa pripojených zariadení

Bežne vo vašej domácnosti využívate internetové pripojenie na viacerých zariadeniach naraz? Ak áno, váš internet môže byť dočasne pomalší. 

V tejto súvislosti vám odporúčame zabezpečiť si domácu Wi-Fi sieť silným heslom a vhodným šifrovaním. Predídete tak situácii, že sa na vašu sieť pripoja aj neželané osoby.


Nevhodný router

7) Nevhodný router

Máte starší router a zároveň rýchle internetové pripojenie? Ak máte optický internet, no doma vám svieti napríklad starší router s 2,4 GHz pásmom, vaše zariadenie pravdepodobne nestíha, čo sa odzrkadľuje na nižšej prenosovej rýchlosti.

Problém však nemusí byť iba v pásme routera. Na prenosovej rýchlosti sa podieľajú aj ďalšie faktory:
  • Obmedzenia vo Wi-Fi protokoloch routera - jednotlivé Wi-Fi protokoly majú svoje obmedzenia dokonca aj v pásme 5 GHz. Nemali by však byť výrazne pod limitom používanej služby.
  • Modulácia ethernetových portov routera - Routery sú vybavené ethernetovými portami s podporou prenosovej rýchlosti 100 Mbit/s alebo 1 Gbit/s. Z dôvodu chyby však môžu byť namodulované na nižšie rýchlosti.

Neaktuálny softvér

8) Neaktuálny softvér

Za pomalým internetom sa môže ukrývať aj neaktuálny softvér vášho zariadenia. Zamerajte sa hlavne na aktualizácie odstraňujúce závažné chyby predchádzajúcej verzie softvéru. Pozor však na automatické aktualizácie bežiace na pozadí, ktoré môžu taktiež vplývať na rýchlosť vášho internetového pripojenia.

Vyrovnávacia pamäť webového prehliadača

9) Vyrovnávacia pamäť webového prehliadača

Pri návšteve webstránok sa do vášho zariadenia ukladajú rôzne pomocné súbory a nastavenia, ktoré môžu vplývať na funkčnosť alebo rýchlosť otvárania webstránok. Neznamená to však, že prenosová rýchlosť vášho internetového pripojenia nie je dostatočná.

Súbory cache majú za úlohu otváranie webových stránok urýchliť, nakoľko v počítači uchovávajú informácie o navštívených weboch. Vymazaním súborov cache a cookies len očistíme prehliadač od uložených údajov. Pri ďalšej návšteve sa už nemusí z webu sťahovať celý obsah, pretože nejaké informácie už prehliadač lokálne uložil.

Vymazanie vyrovnávacej pamäte prehliadača (cache) a súborov cookies však môže v niektorých prípadoch pomôcť. Je to veľmi individuálne.

Typ internetového prehliadača

10) Typ internetového prehliadača

Niektoré webové prehliadače dokážu načítať webstránky rýchlejšie ako iné. Správny výber internetového prehliadača môže preto v konečnom dôsledku ovplyvňovať rýchlosť vášho internetu.  
Často býva problémom kombinácia webového prehliadača a viacerých programov bežiacich na pozadí. 

Pozrite si 5 aktuálne najrýchlejších internetových prehliadačov podľa testu portálu cloudwarts.net

  1. Google Chrome

  2. Microsoft Edge 

  3. Opera 

  4. Brave 

  5. Vivaldi 


Faktory ovplyvňujúce rýchlosť internetu

11) Iné faktory

Existujú faktory, ktoré môžete ovplyvniť, ale aj také, ktoré sú mimo vašej kontroly. Ak navštívite webstránku, ktorá je pod zvýšeným náporom návštevníkov, môže sa to prejaviť pomalšou odozvou vášho internetového pripojenia. 

Taktiež sa môže stať, že sa váš internet spomalí počas najvyťaženejších hodín, keď sa stovky až tisíce užívateľov snažia pripojiť k rovnakej sieti. Ani váš poskytovateľ internetu s týmto  problémom, žiaľ, nič nenarobí. 

Rýchlosť internetového pripojenia môže ovplyvniť aj správca siete. Stáva sa to najmä v prípade, ak sa jedná o firemnú sieť. Niektoré firmy môžu mať záujem obmedziť napríklad sťahovanie veľkých súborov, prípadne využívanie internetu počas vymedzeného času.

Jednoduchý návod, ako si skontrolujete rýchlosť vášho internetu



Aby boli výsledky merania čo najobjektívnejšie, odporúčame pripojiť sa k vášmu routeru káblom. 
  1. Otvorte túto webstránku

  2. Kliknite na tlačidlo GO. 

  3. Spustí sa meranie skutočne dosahovanej rýchlosti sťahovania (DOWNLOAD) a doby odozvy (PING). 

  4. Následne sa zmeria skutočne dosahovaná rýchlosť odosielania (UPLOAD). 

  5. Po meraní sa zobrazia výsledky. 

  6. Meranie odporúčame opakovať aspoň 12-krát v priebehu dňa v rozostupoch minimálne 1 hodiny. 

  7. Po ukončení testu si môžete skopírovať riadok adresy WEB a uložiť ho pre prípad, že nám ho budete chcieť poslať. 


Pozrite si návod aj s vizuálnym znázornením

pomalý internet

Mám pomalý internet. Čo ďalej?

Najprv vám odporúčame prečítať si našich 10 tipov, ako si môžete u vás doma zrýchliť internet.
Ak nepomôžu žiadne odporúčania, obráťte sa na vášho poskytovateľa internetu.


Záver


Dôvodov, prečo je váš internet pomalý, môže byť neúrekom. Niekedy aj na prvý pohľad maličkosti môžu spôsobiť spomalenie vášho internetového pripojenia. Snažte sa odstrániť čo najviac nedostatkov vplývajúcich na rýchlosť internetu a v prípade, že nevyriešia problém, kontaktujte vášho poskytovateľa internetu.


Máte otázky?

Napíšte nám a my radi Vaše otázky zodpovieme. Ak využívate naše služby, odporúčame komunikovať prostredníctvom ticketového systému v zákazníckej zóne, aby boli Vaše požiadavky riešené v kontexte Vašej zmluvy a služieb.
Viac informácii o ochrane vašich osobných údajov nájdete na web stránke / web sídle https://www.flexi.sk/osobneudaje