Flexi

G-mail. Je (ne)bezpečný?

gmail

Využívate G-mail? Populárne e-mailové služby so svojimi elektronickými schránkami vedia o vás úplne všetko. Kde žijete, koľko máte rokov, aká vysoká je vaša hypotéka, s kým sa rozprávate a o čom.


Ako Google nakladá s vašimi dátami?

 

Dáta sú to najcennejšie, čo na internete máme. Častokrát však nevedomky dávame súhlas rôznym spoločnostiam, aby naše osobné údaje a iné súkromné informácie využívali na marketing či obchodovanie s tretími stranami.

Ak používate G-mail, takýto súhlas ste chtiac-nechtiac dali aj vy. Pozrite sa, ako Google nakladá s vašimi dátami:
  1. Má prístup k vašim kontaktom. Vďaka tomu dokáže zistiť vašu prítomnosť na sociálnych sieťach.
  2. Pozná váš vek, lokalitu, záujmy či často navštevované miesta. Tieto údaje Google šifruje a prepožičiava tretím stranám. Iné spoločnosti na vás tak môžu cieliť reklamy „na mieru“.
  3. Skenuje vaše e-mailové správy. Tieto správy, samozrejme, nečítajú ľudia, ale boti kvôli reklamným úmyslom Googlu. Nie je preto náhoda, že vám vyskakujú reklamy na módne značky po tom, ako ste sa nedávno rozprávali v e-mailovej konverzácii o móde.

Dá sa predísť obchodovaniu s vašimi informáciami?

 

Áno, je to možné. Odporúčame si dôkladne prezrieť nastavenia súkromia vo vašom Google účte. V týchto nastaveniach si môžete vybrať napríklad to, či chcete poskytnúť Googlu informácie o vašich aktivitách, alebo či majú byť zobrazované reklamy prispôsobené vašim záujmom.

Viac o tom, ako Google nakladá s vašimi údajmi, nájdete v Pravidlách ochrany súkromia.


Ako lepšie chrániť svoje osobné údaje

 

V prvom rade dbajte na výber vhodného poskytovateľa e-mailového hostingu. E-mailové hostingy, ako napríklad Google či Yahoo, sú síce zdarma, no na druhej strane aktívne skenujú vaše správy kvôli reklamám.

Existujú však alternatívy, ktoré „nečítajú“ vaše e-mailové konverzácie a zároveň poskytujú vysokú úroveň bezpečnosti. Jednou z takýchto alternatív je Proton Mail, ktorý má tzv. end-to-end šifrovanie, a správy teda vie prečítať len prijímateľ a odosielateľ.
V neposlednom rade má vplyv na bezpečnosť vašich údajov na internete aj silné heslo.

Šifrujte svoje e-maily

 

Ak vám zbieranie vašich údajov vyslovene neprekáža, je pre vás pohodlnejšie mať jednotné konto, ktoré synchronizuje všetky vaše zariadenia, pokúste sa chrániť šifrovaním.

Šifrujte svoje emailové správy a uistite sa, že vás nikto nešpehuje – ani Google. Existujú rozšírenia a plug-iny, ktoré dokážu vašu správu zašifrovať a zdekódovať ju môže iba druhá strana. Za zmienku stojí minimálne Flowcrypt alebo SecureMail.

E-mailový hosting od Flexi

 

Ak využívate naše služby, môžete zdarma využívať aj náš e-mailový hosting. Čakajú na vás tieto výhody:

Výhody e-mailového hostingu od Flexi

Všetky tieto výhody môžete mať zdarma napríklad na doméne meno@flexi.sk, prípadne môžete byť kreatívni a jedineční a zakúpiť si vlastnú doménu - napríklad meno@priezvisko.sk.
1.    Kapacita e-mailovej schránky 10 GB a nadštandardná výbava doplnkových služieb
2.    Otváranie a upravovanie dokumentov online (textové dokumenty, tabuľky, prezentácie a pod.)
3.    Pridávanie kontaktov a usporiadanie kalendára
4.    Odosielanie veľkých príloh priamo v e-maile alebo cez vaše osobné cloudové úložisko
5.    Antispamová ochrana
6.    Možnosť integrácie s populárnymi e-mailovými klientami

Webmail klient od Flexi

 

Ak hľadáte alternatívu za Google, prípadne iné e-mailové služby, vhodným riešením môže byť napríklad náš webmail klient, ktorý prináša nadštandardnú funkcionalitu, kvalitný dizajn a vynikajúcu bezpečnosť:
Viac o Flexi webmail klientovi.

Záver


V online svete na nás číhajú rôzne nástrahy - jednou z nich je aj využívanie našich dát na obchody či marketingové účely. V horšom prípade môže dôjsť dokonca aj k ich zneužívaniu.

Dbajte preto na vašu bezpečnosť a používajte takú e-mailovú službu, ktorá vám umožňuje kontrolovať, aké údaje (ne)poskytnete danej spoločnosti a tretím stranám.


Máte otázky?

Napíšte nám a my radi Vaše otázky zodpovieme. Ak využívate naše služby, odporúčame komunikovať prostredníctvom ticketového systému v zákazníckej zóne, aby boli Vaše požiadavky riešené v kontexte Vašej zmluvy a služieb.
Viac informácii o ochrane vašich osobných údajov nájdete na web stránke / web sídle https://www.flexi.sk/osobneudaje