Flexi

25 prekvapivých vecí, ktoré ste nevedeli o klasických vianočných filmoch

Vianočné filmy

Blížia sa najkrajšie sviatky v roku a spolu s nimi aj naše obľúbené vianočné filmy a rozprávky. Mnohé poznáme naspamäť, no iba málokto z nás vie o pikoškách a zaujímavostiach, ktoré sú s nimi spojené. Poďme preto nahliadnuť do ich zákulisia.


Anglické vianočné filmy

 

Pikošiek z klasických vianočných rozprávok je neúrekom, a preto sme pre vás vybrali iba tie najzaujímavejšie.
 

1) Sám doma (Home Alone):
Úlohu Santa Clausa mohol získať iný herec

Pamätáte si ešte na scény so Santa Clausom, ktorého stvárnil Ken Hudson Campbell?

Svoju rolu získal najmä vďaka „prešľapu“ herca Chrisa Farleyho, ktorému absolútne nevyšlo výberové konanie. Podľa Kena Hudsona sa celú noc zabával v bare, a teda nepodal adekvátny výkon.

Hercovi sa alkohol a drogová závislosť stali osudnými.

 

2) Sám doma (Home Alone):
Niektoré nastražené pasce boli skutočné

Podľa režiséra filmu Chrisa Columbusa neboli vo filme použité žiadne špeciálne efekty, a preto museli byť herci a filmový štáb pri natáčaní veľmi vynaliezaví.

Napríklad herec Daniel Stern, ktorý stvárnil „babráckeho“ Marva, si musel na tvár položiť tarantulu. Vydýchnuť si mohol v scéne s vianočnými ozdobami, ktoré neboli vyrobené, našťastie, zo skla.

 

3) Polárny Expres (The Polar Express):
Tom Hanks hral 5 postáv

Pamätáte si na známy film z roku 2004? Herec Tom Hanks mal pôvodne hrať 2 postavy: rušňovodiča a Santa Clausa. Napokon po dohode (a návrhu) režiséra Roberta Zemeckisa stvárnil až 5 postáv: otca hlavného hrdinu, postavu Hoba, Scroogea, Santa Clausa a rozprávača.

 

4) Láska nebeská (Love actually):
Film vznikol na základe dvoch scenárov

Scenárista a režisér Richard Curtis napísal dva úplne samostatné scenáre, z ktorých mali vzniknúť dva filmy. Napokon sa ich rozhodol spojiť do jedného, kde sa premietli do dejových línií protagonistov Hugha Granta a Colina Firtha.

Richard Curtis pôvodne pracoval až so 14 dejovými líniami, ktoré zredukoval na 10, pričom po ukončení natáčania sa rozhodol vynechať ešte ďalšie dve.

 

5) Láska nebeská (Love Actually):
Vo filme sa objavila aj dcéra režiséra

Richard Curtis chcel do svojho filmu obsadiť aj svoju malú dcéru, pričom si mohla vybrať postavu anjela alebo homára v jasličkovej pobožnosti. Vybrala si homára pod podmienkou, že sa bude môcť stretnúť so známou herečkou Keirou Knightley, jednou z hviezd filmovej série Piráti z Karabiku.


 

6) Grinch (How the Grinch Stole Christmas):
Príprava na natáčanie trvala až 8 hodín

Herec Jim Carrey, ktorý stvárnil úlohu bezcitného Grincha, musel pred natáčaním nehybne sedieť až 8 hodín, aby z neho kostyméri a vizážisti urobili zeleného hrdinu.

 

7) Grinch (How the Grinch Stole Christmas):
Na výrobu kostýmu Jima Carreyho bola použitá srsť

Tvorcovia prefarbili srsť yaka na zeleno a následne ju prišili na elastický kostým, ktorý musel mať Jim Carrey celý čas na sebe.

 

8) Prázdniny (The Holiday):
Dom herečky Kate Winslet bol postavený exkluzívne pre tento film

Filmový štáb strávil dlhý čas hľadaním vhodného vidieckeho domčeka, ale keďže sa nachádzal ďaleko od Londýna, rozhodli sa postaviť úplne nový okúzľujúci domček na inom mieste.

 

9) Vianočný škriatok (Elf):
Will Ferrel jedol počas natáčania filmu príliš veľa sladkostí

Will Ferrel, herec, ktorý stvárnil škriatka vo filme Vianočný škriatok z roku 2004, v priebehu natáčania prijal veľké množstvo cukru v podobe sladkostí, čo mu spôsobilo veľké problémy so zaspávaním.

 

10) Santa Claus 2:
Tim Allen musel predstierať, že je skutočný Santa Claus

Herec sa vyjadril, že cítil obrovskú zodpovednosť v kolektíve detských hercov, ktorí stále verili na Santa Clausa. Nechcel ich sklamať, a preto si strážil svoj slovník, a ani sa nikdy nerozčuľoval. Deti ho s úžasom sledovali celý deň a kládli mu rôzne absurdné otázky o Vianociach.

 

11) Vianočný škriatok (Elf):
Filmový štáb pripravoval jednu scénu celé týždne

Pamätáte si na scénu v obchode s vianočnými ozdobami, kde sa škriatok Buddy pobil so Santa Clausom? Filmový štáb pripravoval vianočnú výzdobu celé týždne, pričom herci mali iba jeden pokus na natočenie dokonalej scény. Našťastie scéna vyšla podľa predstáv tvorcov.

 

12) Predvianočná nočná mora (The Nightmare Before Christmas):
Na dokončenie filmu tvorcovia potrebovali až tri roky

Jedna minúta filmu sa rovnala týždňu natáčania a prešli až tri roky, kým tvorcovia upravili túto filmovú snímku do finálnej podoby.

 

13) Vianočný príbeh (A Christmas Story):
Tvorcovia použili zaujímavý trik v scéne so zamrznutým jazykom

Kulisári umiestnili na stožiar kúsok plastu s malým otvorom, v ktorom sa nachádzala sacia rúrka. Išlo o skryté zariadenie fungujúce ako vysávač, ktoré prisalo jazyk herca k stožiaru. Výsledný dojem bol preto vynikajúci.


Obľúbené rozprávky na Slovensku


Dej nasledujúcich rozprávok možno poznáte dokonale, ale poznáte aj zaujímavosti z ich zákulisia?
 

Tri oriešky pre Popolušku

Vianoce si bez tejto krásnej českej rozprávky už ani nevieme predstaviť. Vedeli ste, že herec Pavel Trávniček, ktorý hral úlohu princa, mal strach z koní, a preto bolo spočiatku problematické natočiť niektoré scény? Našťastie herec svoj strach prekonal a všetky scény dopadli k spokojnosti režišéra i divákov.

Rozprávka sa natáčala v nemeckom zámku Moritzburg, ktorý sa nachádza neďaleko Drážďan. Z tohto dôvodu sa tu každoročne konajú prehliadky zamerané na miesta, kde sa natáčala táto ikonická rozprávka.

Počas natáčania členovia štábu bojovali s nedostatkom snehu, a preto museli natrieť strechy niektorých budov vápnom a na zem nanosiť umelý sneh.

V jednej zo scén nasleduje Popolušku aj jej pes. Pri natáčaní však odmietol spolupracovať, a preto mu museli hádzať snehové gule, ktoré nasledoval. Výsledok však nebol ideálny, keďže na niektorých záberoch môžete tieto snehové gule zahliadnuť.

Zdroj: markiza.sk

 

Mrázik

Táto rozprávka nemala veľký rozpočet. Tvorcom napríklad chýbali jablká, a preto ich umne nahradili cibuľou, ktorú prefarbili na červeno.


Úlohu Nastenky stvárnila iba 14-ročná herečka. V tomto filme dostala jej prvý bozk v živote.

Súkromný život herca, ktorý si zahral Ivana, nebol vôbec ružový. Kvôli finančným prešľapom sa dostal do problémov so zákonom, skončil na invalidnom dôchodku a zomrel na psychiatrii.

Natáčalo sa aj na svadbe herca Georgija Milljara, ktorý si zahral Babu Jagu. Svadobná hostina, jedna z posledných scén rozprávky, bola preto takmer bez scenára. Jedinou požiadavkou boli predpísané kostýmy.

Zdroj: cas.sk

 

Perinbaba

Táto milovaná slovenská rozprávka zožala vo svete taký úspech, že režiséra Juraja Jakubiska oslovili predstavitelia z Broadway, ktorí chceli túto kultovú rozprávku preniesť na divadelné dosky. Keďže bol režisér zaneprázdnený, spolupráca opakovane zlyhala.

Herečka Petra Vančíková Kolevská, ktorá si zahrala úlohu Alžbetky, prezradila, že scéna s flautou nebola reálna, keďže s týmto hudobným nástrojom nemala žiadne skúsenosti. A preto iba predstierala hru na flaute, pričom zvuk tvorcovia dodali v štúdiu.

Aby okolo jazera dosiahli ponurú atmosféru, zapálili pneumatiky, ktoré spôsobili, že hladina i okolie boli čierne.

Scény sa natáčali v skanzenoch a dedinkách s dreveničkami, napríklad v Martine či Rožnove pod Radhoštětom.

Zdroj: tvnoviny.sk


Kde sledovať najlepšie filmové klasiky a rozprávky?




Slovenské televízie ako každoročne odvysielajú obľúbené rozprávky a klasiky, ako Tri oriešky pre Popolušku, Mrázik, Pyšná princezná, Princezná so zlatou hviezdou na čele, Neboj sa a mnoho ďalších. Pridajú sa k nim aj nové tituly, ako nórske spracovanie rozprávky Tri oriešky pre Popolušku či „nová“ Láska nebeská od českých tvorcov.

Flexi TV vám prináša možnosť sledovať mnohé vianočné filmy a klasiky, a to nielen na obrazovkách slovenských televízií. Aby vám neušiel žiaden film, môžete využiť napríklad až 14-dňový TV archív so 180 stanicami, prípadne videopožičovňu so širokou ponukou novších aj klasických filmov.

Funkcie našej digitálnej TV, na ktoré si rýchlo zvyknete.

Flexi TV zmení spôsob, ako budete tráviť čas pri televízii.

Záver


Veríme, že aj tohtoročné Vianoce strávite sledovaním svojich obľúbených filmových klasík a rozprávok, no tentoraz už obohatení o niektoré pikošky zo zákulisia.


 


Vybrané zdroje:

Mentafloss.com
People.com
Goodhousekeeping.com
Buzzfeed.com
Najmama.aktuality.sk